Vad är skillnaden mellan bronkit och lunginflammation?

Bronkit och lunginflammation kan lätt förväxlas eftersom båda kan uppvisa liknande symtom. Både bronkit och lunginflammation attackerar andningsorganen, men de är olika sjukdomar som infekterar separata områden i luftvägarna. Att veta skillnaden mellan de två sjukdomarna kan hjälpa en person att identifiera separata symptom och söka medicinsk behandling när det är nödvändigt.

Akut bronkit är en infektion i bronkialrören, som är luftvägar som bär luft till och från lungorna. Vanligtvis är denna infektion orsakad av exponering för ett virus, som influensa eller förkylning. Bronkit kommer vanligen att rensas om några veckor utan medicinsk hjälp, och eftersom det ofta är viralt i naturen kan antibiotika vara ineffektiva som behandling.

Det finns också en kronisk form av bronkit som är en typ av kronisk obstruktiv lungsjukdom. Kronisk bronkit tenderar att återkomma regelbundet och orsakas vanligtvis av långvarig skada på luftvägarna, såsom ärrbildning och inflammation orsakad av rökning. Tecken på kronisk bronkit inkluderar en slemproducerande hosta som återkommer i minst tre dagar per månad.

Lunginflammation är en infektion i lungorna som kan minska kroppens förmåga att cirkulera syre till organ. Det kan orsakas antingen av virus eller bakterier, och kan ibland behandlas med antibiotika. I allmänhet anses lunginflammation vara ett farligare tillstånd än akut bronkit, eftersom det hämmar total kroppsfunktion om inflammationen i lungorna blir svår.

Vissa symptom är desamma i bronkit och lunginflammation, vilket orsakar förståelig förvirring om vilket tillstånd som är närvarande. Både bronkit och lunginflammation kan resultera i en slemproducerande hosta, med slemhinnor som är gul eller grön. Feber, trötthet och andra övre andningsvägar, såsom en rinnande eller uppstoppad näsa, är vanliga med båda tillstånden.

Ett viktigt symptom som kan skilja bronkit och lunginflammation är en ökande andfåddhet. Eftersom inflammationen attackerar lungvävnaden, kan lunginflammation göra det svårare och svårare att ta in syre, samt låta syreupptaget blod cirkulera. En hög feber är vanligare med lunginflammation än med bronkit. Personer med lunginflammation kan också hosta blodig eller rostinfarkt slem, vilket är mycket vanligt med akut bronkit.

Läkare får använda röntgenstrålar för att bestämma om en lunginfektion föreligger, eftersom villkoren kan vara svåra att särskilja med enkla symptombeskrivningar. I en patient med lunginflammation visar en röntgen vanligtvis en abnormitet som betecknar en infektion, medan bronkit kan visa inga tecken på en röntgenstråle. Behandling för bronkit är ofta en enkel koll på vila, vätskor och överkroppsmedicin för symtom. För lunginflammation sätts patienter i allmänhet på en antibiotikabehandling med antagandet att infektionen är bakteriell. Om antibiotika inte fungerar eller symtom försämras kan patienten få tillträde till sjukhusvård för tester och noggrann övervakning.