Vad är pylorisk sfinkter?

Den pyloriska sfinkteren är en ventil som styr rörelsen av mageinnehållet från magen i tolvfingertarmen vid tarmarnas början. Det är en viktig del av matsmältningsorganet som utför ett antal funktioner relaterade till reglering av matsmältningen och upprätthållandet av matsmältningssystemet. Denna del av magsanatomin är också känd som pylorventilen.

Denna struktur ligger i pylorus, ett område längst ner i magen. Pylorus smalnar och förtjockas för att skapa ringen av glattmuskel som är den pyloriska sfinkteren. När kontrakterat håller sfinkteren mageinnehållet i magen, vilket gör att magsmältningssaften sätter ner dem i ett ämne som kallas chym. När chymen är klar öppnar sfinkteren att den passerar in i tolvfingret för nästa steg i matsmältningen. Om magsinnehållet dumpas för tidigt, är matsmältningen störd, och människor får inte alla kosttillskott av maten de konsumerar.

Förutom att reglera matsmältningen verkar den pyloriska sfinkteren också för att förhindra uppstötning från tarmarna i magen. Detta är oönskade eftersom det kan störa magaktivitet och eventuellt kunna göra någon sjuk. Fungerar som en enkelriktad portvakt, håller en hälsosam sphincter innehållet i matsmältningsorganet i rörelse i en enda riktning.

Människor med magcancer kan utveckla ett blockage i pylorus som gör matsmältningen svår. I ett tillstånd som kallas pylorisk stenos, blir pylorisk sphincter smalare, vilket begränsar mängden chyme som kan passera genom. Det kan också öppna otillräckligt eller öppet vid felaktiga tider, vilket leder till störningar i människans matsmältning. Villkor som involverar pylorisk sphincter kan diagnostiseras med hjälp av medicinska bildbehandlingar inklusive endoskopi, ett förfarande som innebär att man sätter in en kamera i kroppen för att ge en bild av vad som händer inomhus.

Människor som utvecklar problem med sina pyloriska sfinkter kommer att behöva se en specialist för att diskutera behandlingsalternativ. Behandlingar varierar beroende på orsaken till problemet och människans allmänna hälsonivå. De kan inkludera kirurgi för att avlägsna cancerframkallande eller adressera stenos, tillsammans med mediciner. Det är viktigt att få behandling för tillstånd som involverar mag-tarmkanalen, eftersom de kan utvecklas till allvarliga problem och skapa en dominoeffekt där ett första hälsoproblem leder till en kaskad av medicinska problem.