Vad är prepuce?

Både den manliga penisen och den kvinnliga klitoris har mycket känslig glans, som måste skyddas mot friktion och andra yttre irritationer. För båda könen är en specialkåpa som heter en prepuce utformad för att ge sådant skydd. Beteckningen prepuce refererar faktiskt till både manliga och kvinnliga könsorgan, men den skyddande strukturen kallas ofta en förhud hos män och en klitoriskömning hos kvinnor. Prepuces är inte heller begränsade till människor. Många däggdjur har också skyddande flikar av hud som skyddar och täcker deras könsorgan från elementen eller infektionen.

Många hane spädbarn har borttagna sina förhuddar kirurgiskt i en process som kallas omskärelse. Ibland utförs denna procedur som en del av en religiös ritual, men andra gånger utförs det som en hygienisk procedur strax efter födseln. Avlägsnandet av forskins är en gammal övning, som ofta nämns i Gamla testamentet som en symbol för undergivenhet eller offer. I modern tid utförs omskärningar ofta på grund av en tro på att en intakt prepuce är ohygienisk och oestetisk. Motståndare till omskärelse hävdar att manhudhudet tjänar många vitala funktioner och borde förbli intakt. Under omskärelsen avlägsnas endast den del av förhuden som täcker glansen eller huvudet av penis kirurgiskt.

Prepuce hos både män och kvinnor är nu trodde att tjäna flera viktiga funktioner. Förhuden innehåller ett betydande antal känsliga nerver, vilket innebär att den intakta människaprepuktionen skulle betraktas som en erogen zon under sexuell aktivitet. Klitoriskåpan förbättrar också kvinnligt sexuellt svar genom att kuverera klitoris under onanering och annan sexuell stimulering. Både förhuden och klitoriskåpan ger en naturlig smörjning, vilket också gör en sådan stimulering ännu mer angenäm. Prepuce håller både sexuella organ för män och kvinnor i ett tillstånd av ökad känslighet.

Det finns också ett hygieniskt element i förhuden, särskilt hos män. Den intakta försköljningen skyddar glans från rutinmässig chafing och irritation orsakad av kläder och fysisk aktivitet. Den lilla öppningen i försköljets ände möjliggör normal urinering och kan också dras in smärtfritt för att exponera glans under badning. Medan änden på förhuden verkligen kan smittas med skadliga bakterier är det mycket mer sannolikt att det bildas ett ämne som kallas smegma. Smegma kan utveckla ett obehagligt lukt eller ostliknande utseende, men det antas faktiskt innehålla några naturliga antibakteriella egenskaper. Smegma kan också bildas under klitorishuven.

Den yttre komponenten i prepuce kan ses som en naturlig förlängning av huden som omger penis eller labia majora. Den inre komponenten i prepuce är emellertid mer av ett slemhinna, som liknar ögonlocken eller munnen. Den yttre förhuden eller klitorishuven kan utveckla utslag eller infektioner, som troligtvis behandlas med topiska läkemedel. Ibland bildar inbyggnadsväggarna i förhuden eller klitorishuvudet preputiala vidhäftningar med penis eller klitoris, vilket kan kräva kirurgisk ingrepp. Om en mans förhud inte helt kan dra sig tillbaka under samlag kan handlingen bli mycket smärtsam. På samma sätt kan en kvinna uppleva obehag om klitorishuven bildar vidhäftningar eller förlorar sin naturliga smörjning.

Utövandet av att avlägsna förhuden eller klitorishuvudet har blivit kontroversiellt de senaste åren, med några undersökningar som nu tyder på att ett manligt barn upplever betydande smärta under omskärningsproceduren. Avlägsnande av den kvinnliga klitoriskåpan har också fått över hela världen granskning, även om kvinnlig omskärelse ofta förväxlas med fullständigt avlägsnande av klitoriskapan och extern klitoris. Vissa kulturer utövar fortfarande ett ritualistiskt avlägsnande av båda strukturerna för att förtrycka ett kvinnligt barns naturliga sexuella utveckling. Andra religioner och kulturer ser också borttagandet av ett manligt barns förhud för att vara en hedervärd handling av föda eller offer till Gud.