Vad är funktionen av renin?

En minskning av det totala blodtrycket i kroppen leder också vanligtvis till en motsvarande minskning av filtreringstrycket i njurarna. Renins funktion är att återställa det normala blodtrycket, vilket ökar filtreringshastigheten för vatten och lösta ämnen i njurtubarna, så att filtreringen fortsätter i rätt balans. Renin uppnår detta syfte tillsammans med angiotensinogen, ett substrat från levern, som kombinerar för att bilda det som kallas angiotensin I. Studier har visat att när normal reninfunktion saknas leder det till signifikant lägre blodtrycksnivåer eller hypotoni. När blodvolymen och trycket ökar stannar frisättningen av renin tills den utlöses igen med låga trycknivåer.

Tester för renins funktion är gjord när högt blodtryck – högt blodtryck eller hypotension är misstänkt. Plasma reninaktivitet (PRA) testmätningar jämförs med nivåer av naturligt aldosteronhormon från binjurarna. Aldosteron och parathyroidhormon reglerar absorptionen av elektrolyter som natrium och kalium i njurarna och är inblandade i vattenretention. Studier av utvecklingen av njursjukdom i slutstadiet hos de som lider av diabetes mellitus föreslår att alltför ofta utlösande av renin-angiotensinogensystemet i de tidiga stadierna av diabetes leder till hypertoni.

I renin-angiotensinsystemet förändras angiotensin I till angiotensin II med ett enzym från lungorna som kallas angiotensinkonverterande enzym (ACE). Detta leder till blodkärlsförträngningar, vilket gör att aldosteron och andra hormoner stimuleras och skapar törstreflexen. När en person dricker mer vatten på grund av törstreflexen, kan blodtrycket sedan normalisera, på grund av vattenhaltighetskapaciteten från aldosteron.

Renins funktion påverkar inte bara njurfiltrationsbalanserna utan spelar också roll i sunda balanser för hjärtat. Ett överaktivt renin-angiotensin-aldosteronsystem kan leda till högt blodtryck och ibland hjärtdysfunktion. Därför använder läkare flera läkemedel för att hämma aktiviteten i detta system. Ibland administreras läkemedel som hämmar ACE från initiering av angiotensin II, och ibland används blockeringar av angiotensin II. Dessa två blockeringsmekanismer är etablerade behandlingar efter hjärtfel.

Det finns flera typer av cancer som påverkar renins funktion. Njurcancer kan ibland bildas i de juxtaglomerulära cellerna som producerar renin, detta är känt som reninom. Dessutom kan karcinom utvecklas i njurcellerna själva, på grund av ett fel i genuttryck. En blastomcancer som producerar renin, som vanligtvis bara finns hos barn, kallas Wilms ‘tumör. Denna cancer sägs vara orsakad av en kromosomutbildning, men tidig upptäckt och behandling leder till en mycket hög överlevnad.