Vad är wheatgrass?

Vetegräs är en term som används för de unga Agropyron-växterna, som är nära besläktade med vete, men ser ut som ett ganska typiskt gräsmatta i början. Anläggningen är mest känd för sina hälsofördelar, och krossas ofta till en juice för regelbunden konsumtion.

Hälsovinsterna för vetegräs är något ifrågasatta, och det verkar troligt att de i vissa fall är överdrivna. Växten blev först känd i väst på 1930-talet, då en man som heter Charles Schnabel började utnyttja sina fördelar. Han gjorde ett antal ostridiga påståenden om växten, inklusive påståendet att “15 pund vetegräs motsvarar 350 pund av de bästa grönsakerna.” Detta uttalande fortsätter till denna dag, även om det inte verkar vara särskilt sant.

Även om wheatgrass är hög i ett antal aminosyror, innehåller enzymer, vitaminer, mineraler, klorofyll och fiber, andra grönsaker också dessa saker i stora mängder. Det ger fördelar, framförallt dess otroligt snabba tillväxt, förmåga att växa inom en rad olika förhållanden och i små inomhusfläckar och lätta juice. Oavsett om folk accepterar alla påståenden om vetegräs, verkar det vara ganska friskt och lätt att konsumera.

Förespråkare av wheatgrass hävdar att det har många otroliga hälsofördelar, inklusive att hjälpa till att förhindra hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Det är också tänkt att hjälpa till att hjälpa matsmältningen väsentligt, lindra förstoppning och fungera som en stark leverrengöring. Fortfarande andra tror att växten kan hjälpa till med klimakteriet, bota håravfall och filtrera tungmetaller från blodet. Några eller alla dessa påståenden kan vara sanna, och det finns en hel del anekdotiska bevis som stöder många av dem, men det har varit väldigt få tillförlitliga, vetenskapliga studier om effekterna.

Vetegräs kan odlas ganska lätt hemma, vilket är en del av sin enorma överklagande. Små lägenheter av gräset kan ofta köpas på livsmedelsbutiker eller hälsokostaffärer, och kan tas hem och skördas regelbundet med minimal underhåll. Lägenheterna bör hållas i solljus och vattnas regelbundet. Gräset ska skördas vid ca 8 tum (20,32 cm). Att nå tillräcklig höjd tar ungefär en vecka, och en gräsmatta som är välskött kan vara länge.

Den dagliga dosen av wheatgrass beror på vilka resultat en person letar efter. De flesta människor dricker cirka 2 ounces (59 ml) juice en eller två gånger per dag för regelbundet underhåll. Människor som vill göra en djup rening eller avgiftning kan ta en något större dos fyra gånger om dagen. För bästa resultat ska saften tas på en tom mage och följas omedelbart med en medelstor måltid.