Vad är den främsta orsaken till glioblastom?

Den vanligaste hjärncancer, glioblastom multiforme, påverkar vita substanser som kallas glialceller. Denna cancer är särskilt aggressiv och livshotande, och många forskare tror att förstå orsaken till glioblastom kan hjälpa människor att förhindra att det utvecklas. Ingen enda specifik orsak till glioblastom har identifierats, men det finns vissa bidragande riskfaktorer och orsaker som har studerats.

Ofta finns en typ av herpesvirus som normalt är inaktivt med denna hjärncancer. Detta virus, känt som cytomegalovirus, finns med cancertumörerna, men inte i godartade tumörer eller friska hjärnceller. Ett annat virus, simianvirus 40 (SV40), är en annan potentiell orsak till glioblastom. Bevis på SV40-infektion var mycket mer sannolikt hos personer med detta och vissa andra cancerformer.

Till skillnad från många typer av cancer verkar rökning och kost inte bidra till att utveckla ett glioblastom. Vissa toxiner och strålning kan dock orsaka en början av denna cancer. Den söt luktande kemiska vinylkloriden, som används för att göra det vanliga materialet polyvinylklorid, kan vara ett sådant toxin. Efter exponering av vinylklorid har glialcelltumörer utvecklats hos vissa individer.

Strålning har länge varit känt för att bidra till vissa cancerformer. En typ av strålning som kallas joniserande strålning som kan skada celler används i strålbehandling. Exponering för stark joniserande strålning har kopplats till att utveckla glioblastom.

Genetik kan också bidra till denna form av cancer. Förekomsten av vissa genetiska faktorer som orsakar andra sjukdomar verkar vara kopplade till glioblastom. Li-Fraumeni syndrom, Turcot syndrom och tuberös skleros är alla genbundna sjukdomar som ökar chanserna att utveckla denna hjärncancer. Familjer med en historia av vissa ärftliga kolonkancer anses också ha större risk.

Kromosomer är grupper av gener som ärvda. Förändringar i kromosomer kan orsaka glioblastom. Vissa individer som har utvecklat denna cancer har en bristfällig kopia av kromosom 17 eller saknar det helt. Denna kromosom innehåller koden för en tumörsuppressorgen, och utan detta skydd kan risken öka.

Andra kromosomala förändringar är anmärkningsvärda för deras möjliga roll. I fyra femtedelar av personer med glioblastom multiforme finns överskott av kromosom 7. Förändringar i flera andra kromosomer, såsom 4 och 9, kan också öka risken för eller till och med orsaken till denna cancer.

Riskfaktorer som kan fungera i samband med en orsak till glioblastom har identifierats. Äldre män har högre risk för denna cancer, tillsammans med kaukasier och asiater. Vissa andra hjärntumörer som astrocytom kan också förändras till glioblastom om de får växa och sprida sig.