Vad är tumid lupus?

Lupus är en vanlig typ av autoimmun sjukdom som kan orsaka smärtsam inflammation i olika delar av kroppen. En sällsynt subtyp av sjukdomen, tumid lupus, påverkar primärt de yttre och inre skikten av huden. Torka, klåda utslag kan utvecklas var som helst på kroppen under lupusfläck, men hudproblem är vanligtvis isolerade i hårbotten, ansiktet, nacken eller bröstet. De flesta fall är relativt milda och orsakar bara utbrott ett par gånger om året, men vissa människor upplever kroniska utslag och andra relaterade symtom. Villkoren kan vanligtvis kontrolleras genom att vidta försiktighetsåtgärder mot kända utlösare och använda aktuella antiinflammatoriska krämer under aktiva episoder.

Läkare är osäkra vad som orsakar tumör lupus att utvecklas, men störningen beror troligtvis på både genetiska och miljömässiga faktorer. De flesta som utvecklar symtom har en familjehistoria av lupus, kronisk dermatit eller en annan typ av autoimmun sjukdom. Miljöpåverkare som solexponering, hetluft, rökning och vissa läkemedel ökar sannolikheten för utbrott hos människor som är genetiskt predisponerade. Kvinnor mellan 20 och 50 år har den högsta risken att utveckla tillståndet av skäl som inte helt förstås.

Ett aktivt utbrott innebär vanligtvis utseende av en röd, torr hudplåstret. Utsläppen brukar inte klia, även om det kan vara ömt och orsaka utstrålning av värme och smärta. Höjda stötar eller ringformade lesioner kan vara närvarande också. Till skillnad från dermatitutbrott ser lupusutslag inte skaligt ut, och de är vanligtvis smidiga vid beröringen. Andra möjliga symptom är lätt trötthet och utmattning vid varmt väder, huvudvärk och ledsmärta.

Eftersom tumör lupus är ett sällsynt tillstånd kan det vara svårt att få en korrekt diagnos direkt. En hudläkare som specialiserar sig på autoimmuna störningar kan noggrant inspektera utslaget och fråga om symtom. Han eller hon får ta blodprover och hudbiopsier för att leta efter tecken på ovanlig autoimmun aktivitet i kroppen. Patienten och läkaren arbetar tillsammans för att försöka identifiera specifika miljöpåverkare.

Det finns inget botemedel mot tumör lupus, men mediciner och livsstilsförändringar kan ge betydande symptomlindring. Patienterna instrueras att undvika kända utlösare så bra som möjligt, till exempel att hålla sig ute från sommarvärmen och ha på sig skyddskläder och solskyddsmedel när de vågar utomhus. Kortikosteroid krämer ordineras ofta för att lindra smärta och rodnad under en aktiv attack. Vissa patienter blir spontant bättre då de blir äldre, men tumör lupus kräver livslång behandling för de flesta människor.