Vad är förhållandet mellan neurotransmittorer och missbruk?

Förhållandet mellan neurotransmittorer och missbruk grundas i beroendeframkallande förmåga att störa neurotransmittorns hjärnaktivitet. Neurotransmittorer är meddelandebärare som sänds mellan en neuron och en receptor. Smärta, nöje, tristess och andra budskap reser via neurotransmittor. Droger, alkohol och andra beroendeframkallande ämnen förhindrar inte bara lämplig neurotransmittoraktivitet utan skapar också hjärnaktivitet som förändrar beteendet.

Dopamin är en primär neurotransmittor som påverkas av beroende. Denna neurotransmittor påverkar rörelsekontroll, känslor, nöje och smärta. Olika droger kan stimulera eller hämma hjärnans dopaminreceptorer. Detta störde neurotransmittorns förmåga att fungera effektivt.

Kokain är ett exempel på ett läkemedel som påverkar dopaminverkan i hjärnan. Användning av kokain ökar dopaminnivåerna och skapar en tillfällig eufori. Varje läkemedel som används blockerar eller stimulerar neurotransmittorerna, vilket påverkar användarens tankar och beteenden. Vissa läkemedel, inklusive amfetamin, stör det normala flödet av hjärnans neurotransmittorer. Andra droger omger neurotransmittersystemet helt och går direkt till receptorer.

När dopamin-neurotransmittorer konsekvent överstimuleras genom droganvändning slutar hjärnan att skapa dopamin i sig. Detta kallas desensibilisering, ofta kallad drogtolerans. Desensibilisering tar veckor till månader för att återvända efter att läkemedelsanvändningen har eliminerats.

Olika droger har olika samband mellan neurotransmittorer och missbruk. Exempelvis ökar amfetaminerna dopaminfrisättning och kokain binds till neurotransmittorn, vilket reducerar dopaminfrisättning, men båda drogerna ger känslor av lycka och energi. Nivån och hastigheten på förändringar i hjärnkemikalier med narkotikamissbruk påverkar också neurotransmittorerna såväl som beroende.

På grund av effekten av vissa läkemedel på neurotransmittorer och missbruk anses vissa droger vara mer beroendeframkallande än andra. Crack kokain och opiater inklusive heroin, morfin och receptbelagda smärtstillande medel anses vara extremt beroendeframkallande. Marijuana anses vara mycket mindre beroendeframkallande. Nikotin anses vara den mest beroendeframkallande av de psykoaktiva drogerna.

Kronisk narkotikamissbruk, som ses i beroende, har en inverkan på hjärnans funktion. Neurotransmittorer och missbruk studeras i ett försök att förstå deras förhållande och hitta ett botemedel. Forskning har upptäckt att kronisk narkotikabruk förändrar hjärnans främre cortex. Detta är området som ansvarar för att förstå konsekvenserna av åtgärder. Att inte lära sig av misstag, inte oroa sig för risk och inte bry sig om konsekvenser är alla biprodukter av förhållandet mellan neurotransmittorer och missbruk.