Vad är vaginal torrhet?

Vaginal torrhet uppfattas vanligtvis av kvinnor som har genomgått klimakteriet, men kan uppstå när som helst. Den främsta syndern hos en brinnande vagina är en minskning av östrogen, ett kvinnligt hormon som kan uppstå som ett resultat av olika hormonella eller yttre faktorer.

Förlossning, amning, perimenopause och klimakteriet är alla orsaker till vaginal irritation på grund av förändring av hormonell hälsa som ett resultat av stora reproduktionshändelser. När som helst den kemiska balansen i vaginala vävnaden störs kan det resultera i torrhet.

Födelsekontrollmedicin, antihistaminer och antidepressiva terapi kan leda till en torr vagina. Födelsekontroll kan påverka den naturliga balansen mellan vaginal vävnad, som alla andra hormonella förändringar. Antihistaminer är utformade för att minska fuktigheten i kroppen, och vissa antidepressiva medel har samma effekt, vilket leder till vaginalt irritation och vaginal torrhet.

Immunsjukdomar, kemoterapi och strålterapi är också skyldiga i vaginal torrhet. Sjögrens syndrom, en immunförsvar märkt av minskning av kroppens vätskor eller behandling för vissa cancerformer kan också leda till vaginalt smärta, torrhet och klåda.

Frekvent douching påverkar kemisk balans mellan vaginala vävnader, och i stället för att korrigera problemet med vaginal torrhet kan det faktiskt göra det värre.

Kännetecknande symtom på en torr vagina är vaginal klåda, smärta eller brännande. Kön kan vara ganska obekvämt utan korrekt smörjning, vilket leder till vaginal förbränning och minskat intresse för sex. Östrogenivåer är mycket viktiga för att upprätthålla hälsan hos vaginala vävnader, vilket håller det flexibelt och elastiskt. En minskning av hormonnivåerna påverkar detta och den känsliga kemiska balansen som behövs för att upprätthålla korrekt vaginal hälsa.

Att vara medveten om orsakerna till vaginal torrhet kan hjälpa kvinnor att undvika symptomen. Att hålla välhydrerade genom att dricka tillräckligt med vatten och använda smörjmedel som inte är diskreta är bara två sätt att lindra symtomen på en torr vagina. Läkare kan tillhandahålla andra lösningar, för att inkludera en östrogenkräm eller tablett för att hjälpa till att upprätthålla frisk vävnad.

I vissa fall, speciellt om en kvinna upplever andra symtom på klimakteriet eller perimenopausen, uppstår tidsperioden strax innan klimakteriet, kan en läkare rekommendera hormonbehandling. Tänk på att inte alla kvinnor är kandidater till denna typ av behandling, men det kan vara till hjälp för att städa bort vaginal torrhet och därtill hörande obehag.