Vad är ohälsosam mat?

Unhealthy mat, allmänt känd som skräpmat, innehåller i allmänhet få näringsämnen och stora proportioner av ohälsosamma ingredienser, såsom socker, salt och mättade fetter. Det har varit kopplat till olika hälsotillstånd, inklusive diabetes, fetma och högt blodtryck. De mest ohälsosamma matalternativen inkluderar i allmänhet mellanmålmat, snabbmat och sockerdrycker och snacks. När man överväger olika matalternativ är det viktigt att notera att olika människor kommer att ha olika näringsbehov, så vissa livsmedel kan vara hälsosamma för vissa men ohälsosamma mot andra.

Bearbetad mellanmålmat, som vanligtvis marknadsförs för bekvämlighet, är en ohälsosam mat som är allmänt tillgänglig för konsumenterna. Inte bara innehåller många av dessa mellanmål stora mängder salt, vilket kan förvärra högt blodtryck, men de innehåller också stora procentandelar mättat fett, konserveringsmedel och ibland mononatriumglutamat (MSG). Många av dessa snacks innehåller också transfettsyror och hydrogenerade oljor, vilket kan öka risken för fetma och högt kolesterol. Vitaminer, mineraler och dietfibrer är ofta frånvarande helt från dessa livsmedel, vilket får dem att erbjuda små fördelar för konsumenterna.

Ohälsosam snabbmat är också vanligt förekommande att orsaka övervikt, diabetes och andra kroniska hälsotillstånd. Dessa livsmedel konsumeras i stora mängder på grund av sin utbrett tillgänglighet och ibland för att ingen hälsosam mat är inom räckhåll. Områden som kallas matöken, som innehåller svåra att hitta eller dyra hälsosam mat, bidrar till den växande konsumtionen av snabbmatsmätningar och ökar befolkningens risk för fetma.

En annan ohälsosam mat är läsk, som innehåller höga koncentrationer av socker och några andra näringsämnen. Det uppskattas att den genomsnittliga burken av soda innehåller cirka 40 gram socker, cirka två gånger det rekommenderade dagliga sockerintaget. Andra sugared snacks, såsom kakor, munkar och vissa fruktdryckade drycker, innehåller också sockernivåer som långt överstiger den dagliga rekommendationen. En av de olyckliga biverkningarna att äta för mycket socker är insulinresistens, vilket i slutändan kan leda till typ II-diabetes.

Vissa livsmedel som innehåller höga halter av salt anses generellt vara ohälsosamma matval för de flesta. Snabbmat, mellanmålmat och färdiga middagar och soppor innehåller höga natriumnivåer som kan öka risken för högt blodtryck. Personer med lågt blodtryck kan dra nytta av en diet något högre i salt, men alltför stort natriumintag anses inte som friskt.

Vissa vanligen hälsosamma livsmedel kan vara ohälsosamma för individer med vissa redan existerande hälsoförhållanden. Till exempel kan de med irritabelt tarmsyndrom eller Crohns sjukdom finna att korsfödda grönsaker, såsom broccoli eller blomkål, orsakar matsmältningsbesvär. På samma sätt kan de med matallergier inte kunna äta vissa livsmedel som är hälsosamma för andra. Att rådgöra med en dietist eller näringsexpert kan vara till nytta för dem med kostbegränsningar.