Vad är skillnaden mellan ibuprofen och paracetamol?

Ibuprofen och paracetamol är båda smärtlindrande medel. Skillnaden mellan dem är att ibuprofen har antiinflammatoriska egenskaper och paracetamol inte. Ibuprofen och paracetamol kan båda användas för att lindra hög temperatur och feber, men den tidigare är föredragen för längre användning.

Paracetamol är det mer populära valet och är mildare i magen än ibuprofen. Det finns vanligtvis inget behov av att ta medicinen med eller efter måltiden, eftersom det kan tas på en tom mage. Ibuprofen, å andra sidan, har en tendens att irritera magefodern, så det bör bara användas om mat har ätits först.

Drogen kan tas tillsammans av vem som helst över 16 år om symptom inte hjälpas med att bara använda en av dem. Försiktighet måste emellertid vidtas för att säkerställa att doserna inte överstiger de rekommenderade mängderna. Paracetamol i synnerhet kan vara farligt om det tas för mycket, men eftersom det har färre biverkningar bör det vara förstahandsvalet för mild till måttlig smärta och feberlindring. De två drogerna borde inte ges till barn och barn, eftersom det kan göra barnets hälsa sämre.

Paracetamol påverkar produktionen av prostaglandiner, vilka är substanser i kroppen som frigörs på grund av sjukdom och skada. Produktionen av dessa kemikalier i hjärnan blockeras av paracetamolen och så är smärtan inte så starkt känd. I fall av feber verkar läkemedlet på hjärnans område som är ansvarig för temperaturstyrning.

Skillnaden mellan ibuprofen och paracetamol är den tidigare antiinflammatoriska egenskapen, vilket gör den mer lämplig för inflammation orsakad av olika sjukdomar och störningar som reumatism och artrit. Det minskar också smärta och svullnad som uppstår från sprains. Ibuprofen hämmar de skadade cellerna från att göra och frigöra prostaglandin, så hjärnan får inte smärtmeddelandet. Den antiinflammatoriska verkningen kan ta längre tid att arbeta än smärtstillande effekten, som bör sparka in nästan omedelbart.

Många hosta och kalla mediciner innehåller redan ibuprofen och paracetamol, så att ta extra medicinering kan leda till en överdosering. Ibuprofen och aspirin ska aldrig tas ihop, eftersom det kan leda till magproblem som sår och gastrit. Även om biverkningar är sällsynta kan för mycket paracetamol orsaka lever- eller njursvikt, vilket kan vara dödligt och en överdos av ibuprofen kan leda till illamående, kräkningar, yrsel och huvudvärk.