Vad är matsmältningsorganet?

Matsmältningskanalen är ett långt rör i kroppen som består av organ som hjälper till vid matförtunning. De flesta vuxna har ett mag-tarmkanal som är ca 9 meter långt. När en person äter använder maten denna röret för att resa från munnen till matstrupen. Efter att ha nått matstrupen rinner maten fram till magen. När det kommer till magen fortsätter enzymerna att bryta ner maten.

Denna mat rör sig genom tunntarmen till tarmen där maten är helt uppsluten och näringsämnen absorberas. Eventuell osmält livsmedel reser till tjocktarmen där vatten och salt elimineras från det. Detta material transformeras sedan till ett brunt fast material som lagras i rektum så att det kan utvisas som avföring.

Matsmältningskanalen, som är huvudkomponenten i matsmältningssystemet, är en viktig del av kroppen. Detta beror på att det omvandlar mat till ett material som gör det lättare för kroppen att använda för näring. Matsmältningssystemet bryter ner maten i de minsta partiklarna så att de kan absorberas i blodflödet. Om matsmältningssystemet inte fungerar ordentligt kan en person uppleva illamående, irritabel tarmsyndrom, ett virus eller andra problem som relaterar till matsmältningssystemet. Om de lämnas obehandlade kan vissa matsmältningsstörningar leda till döden.

Människor som lider av irritabelt tarmsyndrom kan lida av smärtsam förstoppning, frekvent diarré eller alternativa anfall av både förstoppning och diarré. Att byta till en fiber med hög fetthalt och låg fetthalt kan ofta hjälpa till att lugna dessa symptom. En läkare kommer ofta också att ordinera medicineringen.

Andra personer som upplever problem med matsmältningskanalen kan drabbas av Crohns sjukdom, proktit eller kolit. Alla tre tillstånden betraktas som inflammatorisk tarmsjukdom. Både kolit och Crohns sjukdom kännetecknas av blodig diarré. En person med någon av de två sjukdomarna kommer också att uppleva buksmärtor.

Någon med proctit kommer vanligen att producera avföring som innehåller blod. En proctitlidare kommer att ha svårigheter med tarmrörelser trots den frekventa uppmaningen att göra det. Förändringar i kost och uppmärksamhet hos en läkare behövs för dem som lider av någon av dessa inflammatoriska tarmsjukdomar.

En annan störning i matsmältningskanalen är tarmpolyper, tillväxter som uppstår i matsmältningssystemet. Människor upplever vanligtvis blödning från endotarmen när polyppar är närvarande. Det är viktigt att en läkare tar bort polyper från matsmältningsvägarna, eftersom de antas vara de första stadierna av koloncancer.

Koloncancer, en av de mest allvarliga sjukdomarna i matsmältningssystemet, måste behandlas av en läkare så snart som möjligt. Behandling inkluderar kirurgi för att avlägsna cancer utöver strålbehandling och kemoterapi. Symtom på koloncancer är buksmärta, rektal blödning, minskad hälsa, viktminskning, minskad aptit och utmattning.