Vilka typer av problem påverkar spermatkabeln?

Hos männens män innehåller spermatkörden vasutstötningar, nerver och blodkärl. Män har två av dessa strukturer, en som sträcker sig från underlivet till varje testikel. Problem som kan påverka spermatkabeln inbegriper testikeltorsion och indirekt inguinalbråck.

Spermatkabeln är avgörande för testets funktion, eftersom blodkärlen i sladden är de enda som bär blod till och från organen. Sällan kan testikeln vända sig fritt inom skrotan. Om detta inträffar finns det en möjlighet att sladden även kan vridas och skära av blodflödet till testikeln och orsaka att celler dör. Testikel-torsion kräver omedelbar medicinsk vård, eftersom permanent skada och till och med förlust av testikel kan uppstå om några timmar.

Symtom på testikeltorsion innefattar svullnad och rodnad hos den drabbade testikeln, smärta och kräkningar. Dessa symtom kan uppstå väldigt plötsligt snarare än att gradvis öka över tiden. En man med någon av dessa tecken, särskilt om det inte finns någon känd orsak, bör söka akut läkarvård.

Testikulär torsion kan endast behandlas med kirurgi. Under operationen sätter kirurger testikeln i pungen för att begränsa rörelsen. Oftast kommer båda testiklarna kirurgiskt att fixeras på plats samtidigt. Detta beror på att om en man utvecklar vridning i en testikel, kommer han sannolikt att uppleva tillståndet i det andra vid något tillfälle i sitt liv.

Ett annat möjligt problem med spermatkabeln är indirekt inguinalbråck. Före födseln är buken och pungen anslutna med en passage som kallas inguinalkanalen. Det är genom denna passage att testiklarna kommer ner. Under barndomen stängs denna passage vanligtvis. Om det inte gör kan en del av tarmarna eller bukfettet passera genom det, vilket orsakar indirekt inguinalbråck. Detta tillstånd kräver också omedelbar vård, på grund av risken för tarmobstruktion och vävnadsdöd från komprometterat blodflöde.

Indirekt inguinalbråck kan orsaka smärta, en utbuktning i ljummen och bäckens tryck. Mer allvarliga symptom, såsom feber, intensiv smärta och rodnad i området, kan indikera att vävnaden som fångas i inguinalen redan upplever en förlust av blodtillförseln. Eventuella symtom på indirekt ingreppsbråck bör bekräftas av en läkare, men de allvarligare symptomen på detta spermatiska slangproblem indikerar ett akut behov av läkarvård.

Kirurgi för att reparera en indirekt ingreppsbråck är mycket enkel. Kirurgen omplacerar den drabbade delen av tarmarna eller fettet på rätt plats i buken. Öppningen i inguinalkanalen sys sedan till för att förhindra framtida brok. Plåster kan också fästas över inguinalkanalen för att stärka det reparerade området ytterligare.