Vilka problem orsakas av broskpiercing?

Bruskpiercing är ett relativt vanligt förfarande och många väljer att sticka antingen övre öronen eller mitten av näsan. Detta penetrerar genom broskvävnad, vilket kanske inte är i slutändan bra. Det finns särskilda risker för bruskborrning som bör beaktas innan beslutet att genomborra något broskigt område görs.

Ett mycket annorlunda element som är vanligt med broskpiercing är att brusk inte läker i samma tidsram som genomtränger genom huden. En person som har den nedre delen av öronloben genomborrad utan komplikationer, är vanligtvis helt återhämtad om några månader. Brusk fungerar inte på detta sätt av ett antal skäl, och läkningstiden kan förväntas vara två till sex gånger så lång som genomträngande genom huden. Det kan innebära ytterligare månader av smärta, viss blödning eller andra komplikationer medan brusket läker.

En orsak till att brosk är mycket annorlunda än en del av kroppen som en öron är att den inte levereras med blod på ungefär samma sätt som huden är. Det har inte samma typ av läkningsmekanismer eller egenskaper som huden gör heller. Det betyder att det är mycket troligt att piercing kommer att skapa skada på brosket som inte läker genast.

Vid ännu större problem är det som kan uppstå om bruskborrning resulterar i infektion. Ibland finns det konton på mer än en infektion som härrör från en enda källa som en köpcentrum för öronpiercing. Vanligtvis förekommer dessa i samband med kontaminering i affären och ett misslyckande med att förlita sig på hygieniska åtgärder för öronpiercing. Problemet är att behandling av infektioner i brosket kan vara mycket svårare och kan innebära längre behandlingar, mer aggressiva antibiotikabehandlingar och allvarlig smärta från en smittad piercing.

Med tanke på den större känslighet som behövs när brusk är genomborrad, finns det några steg att följa för att vara säker på att piercing sker under de bästa omständigheterna. För det första rekommenderas det att människor inte får detta område genomborrat med en piercingpistol, eftersom det kan orsaka avsevärd skada som förlänger läkningstiden. En helt steril nålpiercing anses vara det säkraste sättet att genomborra.

Dessutom bör folk titta på tecken på infektion som smärta, kokar, blödning eller pus och varna en läkare om de märker dessa. De bör följa instruktioner för att behålla samma örhängen i, utan att ändra dem, för att undvika komplikationer. Vård av piercing, som rekommenderas av piercer, bör följas till brevet. Det kan också hjälpa till att välja metaller för piercing som är allergivänliga, eftersom metallallergi kan orsaka komplikationer i broskpiercing.