Vilka livsmedel kan hjälpa mig att hålla mig vaken?

Livsmedel har förmågan att föra en rush av energi följt av en krasch, speciellt när de äts i stora portioner eller i kolhydraterika kombinationer. Om du behöver vara vaken, oavsett om det är att göra det genom den sista halvan av dagen eller att dra en all-nighter, är din bästa satsning att äta små mängder magert protein och friska kolhydrater om var tredje timme. Ät regelbundet så din kropp kommer hela tiden att smälta och leverera en jämn, jämn ström av socker i blodsystemet. Det här kan hjälpa dig att hålla dig alert.

För att vara vaken, försök att äta fullkornskakor med mager ost, en liten handfull nötter med en servering druvor eller en halv kalkonsmörgås. Tanken att att äta kalkon kommer att orsaka dåsighet verkar vara en myt, eftersom tryptofanivåerna, en förening som orsakar dåsighet, i kalkon är ungefär som i andra kött. Andra energiförsörjande mellanmål inkluderar yoghurt, ett äpple med jordnötssmör och stugaost med frukt eller grönsaker. Frukt är ofta ett bra val för att hjälpa dig att hålla dig vaken, eftersom den ökar ditt blodsocker relativt snabbt, men gör dig inte krasch hur godis eller andra söta livsmedel kan.

Förutom att äta snacks, drick mycket kallt vatten. Dehydrering kan göra dig trött och förhindra att ditt sinne blir det skarpaste. Dessutom kommer dricksvatten att tvinga dig att ta fler pauser – av uppenbara skäl – som kan hjälpa till att förhindra ögonbelastning om du stirrar på en dator eller bok. Att komma upp och gå runt kort kan också hjälpa till att väcka dig, liksom vattnets förkylning.

Att dricka koffein är inte alltid ett bra val för att hjälpa dig att hålla dig vaken. Det kommer att ge dig en kort ström av energi, vilket är ett alternativ om det är allt du behöver. Att förtära stora mängder koffein orsakar vanligtvis en energikrasch senare, men kan få dig att känna sig värre nästa dag. Socker är ett ännu sämre val eftersom den efterföljande kraschen sker ännu snabbare. Medan både koffein och socker kan hjälpa dig att hålla dig vaken i en timme eller två, måste du överväga de långsiktiga konsekvenserna.

Att äta rätt mat är bara en del av att vara vaken, du borde också flytta regelbundet. Ta regelbundna raster, eftersom ögonstam och sitter i en position under lång tid kan orsaka dåsighet. Skapa en strategi för att hålla dig vaken som inkluderar att äta hälsosam mat för att ge dig den energi du behöver, dricksvatten för att hålla dig hydratiserad och ta täta raster för att hålla dig så vettigt att du kan få jobbet gjort.