Vilka försiktighetsåtgärder ska jag vidta efter iui?

Intrauterin insemination (IUI) är en fertilitetsbehandling som utförs vid en förutbestämd tid för optimal befruktning, och innebär att introducera beredd och koncentrerad sperma i livmodern genom att använda ett spekulum för att öppna livmoderhalsen och en kateter för att sätta in spermierna. Livmoderhalsen eller öppningen i livmodern är en bra tätning, så allmänt finns det inga försiktighetsåtgärder som är nödvändiga efter IUI. Övning och samlag kommer inte att påverka resultatet av IUI. Ibland, efter att IUI-patienter upplever begränsad blödning från spekulatet, kan kramper upplevas antingen från spekulationen eller på grund av ägglossningen, men detta indikerar inte typiskt ett problem med proceduren och en kort vila brukar avhjälpa dessa problem. Den enda försiktighetsåtgärd som krävs efter att IUI antar att du kommer att bli gravid, och som förberedelse bör du avstå från att använda tobak, alkohol, olagliga droger eller receptbelagda läkemedel som inte godkänts av din gynekolog.

Livmoderhalsen är en stark, skyddande barriär mellan utsidan och den delikala livmodern. När livmoderhalsen har öppnats tillfälligt för att sätta in sperma inuti livmodern under ett IUI-förfarande, kommer det omedelbart att återförslutas för att hålla spermien inuti. Vissa läkare föreslår att patienten ligger i behandlingsrummet i 10-20 minuter efter IUI-proceduren, men detta är inte nödvändigt för att lyckas. Övning, ansträngande aktivitet och samlag kommer inte att hindra resultatet av IUI, och att ha samlag kan öka risken att bli gravid. Ingen av dessa aktiviteter leder till att spermierna faller ut ur livmodern eller förhindrar att spermierna rör sig mot eller penetrerar ägget.

Efter IUI upplever vissa patienter liten tillfällig blödning från spekulatet. Blödningen liknar den mängd som vanligtvis observeras under en rutinmässig gynekologisk undersökning, men är inte orsak till larm och indikerar inte en misslyckad IUI. Patienterna kan också uppleva lite kramper efter IUI. Kramperna kan antingen bero på spekulationen som användes under IUI eller kan vara normal kramper som ofta upplevdes vid tidpunkten för ägglossningen. Vila i en kort stund kan stoppa blödningen och lindra kramperna.

Den enda försiktighetsåtgärd du behöver ta efter att IUI är att anta att du är eller kommer snart att vara gravid, och kom ihåg att din hälsa direkt påverkar din utvecklingsbarns hälsa. Du bör inte röka, dricka alkohol, ta olagliga droger och alla receptbelagda läkemedel du tar ska diskuteras med din gynekolog. Dessutom bör du ta prenatala vitaminer och äta en hälsosam diet.