Vad ska jag veta om buken ömhet?

Magen, som också kan kallas mage eller mage, är ett stort område som berör många viktiga organ. Mage ömhet kan referera till smärtor som känns någonstans från bäckenet till nedre bröstet, och den här stora ytan betyder att buksmärtor kan bero på många saker. Många orsaker till tillfällig smärta i buken är milda och kräver inte uppmärksamhet. Överskott av gas eller överspädning kan orsaka stort obehag, och tillstånd som virus kan också leda till mycket magbesvär som löser sig, eftersom människor blir bättre. Andra orsaker till ömhet som vanligtvis är godartade inkluderar kramper med månatlig menstruation och obehag efter att ha tränat i magmusklerna.

Smärtaintensitet är inte alltid en bra indikation på allvarliga förhållanden. Överskott av gas eller boll av maginfluensa kan vara extremt smärtsamt, medan mild magsårhet som indikerar andra allvarligare förhållanden kan ignoreras. Det är därför en bra idé att veta när smärta tyder på att se en läkare. Vanligtvis, om smärta kvarstår i över en vecka, oavsett svårighetsgrad, är det värt att se en läkare. Eventuell smärta som uppstår under tidig graviditet garanterar snabb läkarvård, och personer som lider av diarré eller illamående som stannar i mer än tre eller fyra dagar bör också söka vård.

Några symptom när det är närvarande med buken ömhet ger omedelbar medicinsk hjälp. Dessa inkluderar kräkningar men oförmåga att få en tarmrörelse. Andra saker att leta efter är kräkningar blod eller svarta avföring som kan indikera inre blödning, betydande bröstsmärta och smärta i axlarna eller nacken. En annan potentiell nödsituation är om magen är distanserad eller utpressad och ömtålig.

Det finns så många orsaker till buken ömhet att det skulle vara svårt att lista dem alla. Smärta kan indikera tillstånd som blindtarmsinflammation, bukblödning, mag- eller tarmcancer, obstruktion av tarmen, Crohns sjukdom, sår eller njursten, för att bara nämna några. Även om många tillstånd som orsakar obehag är direkt kopplade till tarmen eller tarmen, indikerar ibland smärta som inte är relaterade till magen eller tarmarna. Smärta i magen kan orsakas av aorta ruptur eller hjärtinfarkt och strep hals fall kan resultera i magsår, särskilt hos barn.

Hur en läkare behandlar smärta i buken beror väldigt mycket på orsaken. Därför finns det ingen behandling för den. Diagnostiserande orsak kan vara svårt, men ibland är lösningen uppenbar. Appendicit är ganska lätt att visualisera på en röntgen, men tillstånd som irritabelt tarmsyndrom kan behöva diagnostiseras genom elimineringsprocessen och kan innebära många tester för att utesluta andra saker.

Eftersom det inte finns någon enda orsak till buksörhet, bör folk bara uppmärksamma riktlinjer för när man ska få hjälp. Tyvärr, under vissa förutsättningar, kan god medicinsk behandling inte helt åtgärda smärta. Vissa människor, som de som har Crohns sjukdom, kan hantera kronisk lågmagsbesvär som inte är helt löst genom olika behandlingar för Crohns sjukdom.