Vad är skillnaden mellan en aneurysm och stroke?

Huvudskillnaden mellan en aneurysm och stroke har att göra med hur de två tillstånden påverkar blodkärlen. En aneurysm är en bulging av ett blodkärl som kan brista. Omvänt orsakas en stroke när syre och näringsämnen inte kan komma till delar av hjärnan, eftersom ett kärl bryts eller på grund av blockering i kärlet. Trots skillnaderna har en aneurysm och stroke flera egenskaper gemensamt. Både en aneurysm och stroke har att göra med blodkärl och blodflöde, och båda kan vara dödliga.

Både aneurysmer och stroke har att göra med blodkärl och hur de bär blod. En aneurysm kan förekomma hos många artärer men är oftast associerad med aorta, den primära artären som transporterar blod från hjärtat till resten av kroppen. En aneurysm uppträder när en del av artären blir svag och buler. Med tiden kan blodtryck och andra faktorer orsaka att bulgen blir större och svagare. Om det brister kan en aneurysm orsaka inre blödning och död.

En stroke å andra sidan kan inträffa när ett blodkärra brister eller när ett kärl blir igensatt. En aneurysm kan leda till stroke om utbuktningen är i en av hjärnans artärer och det spricker. Ett blodkärl kan också bryta och orsaka stroke utan en aneurysm närvarande. Dessutom kan en stroke resultera om blodpropp bildas i ett hjärng kärl och hindrar blodflödet. En annan typ av stroke kan orsakas om en del av blodpropp bildar sig på en annan plats, bryts av och reser till hjärnan där den fastnar i en av hjärnans kärl.

Området där de två tillstånden kan orsaka skador är en annan skillnad mellan en aneurysm och stroke. En aneurysm kan förekomma i någon artär, men uppträder vanligtvis i aortan. Många gånger kan aortan brista i bröstet eller i buken. En stroke uppträder vanligtvis i hjärnan. Både aneurysmer och stroke kan leda till inre blödning och död.

Symtom på aneurysm och stroke presenterar också en annan skillnad. En stroke uppträder vanligtvis med symtom som dödlighet i ansiktet, förvirring och problem att se. En aneurysm som inte har brutit brukar inte visa några symtom. Om buken är tillräckligt stor kan den dock trycka på en nerv och orsaka huvudvärk, svullnad, smärta eller svårigheter att se, beroende på var aneurysmen är belägen. Symtom på en aneurysm som har brutit i hjärnan kan inkludera illamående, svårigheter att se, styv nacke och domningar.