Vad är skillnaden mellan amitriptylin och nortriptylin?

Amitriptylin och nortriptylin är båda receptbelagda läkemedel som används för att behandla symtom i samband med depression. Båda medicinerna hör till en klass av läkemedel som kallas tricykliska antidepressiva medel. Varje ökar produktionen av vissa kemikalier i hjärnan som är nödvändiga för att upprätthålla mental balans. Bortsett från det faktum att nortriptylin tillverkas i två former, medan amitriptylinproducenter uteslutande producerar sin produkt i tablettform, är det få skillnader mellan dessa läkemedel.

Medan amitriptylin framställs i tablettform finns nortriptylin tillgängligt i kapselform och flytande form. Doser av båda medicinerna är utformade för att tas var som helst mellan en och fyra gånger dagligen enligt instruktioner från en läkare. Läkare tenderar att starta patienter med lägre doser av amitriptylin och nortriptylin innan de börjar beskriva en dos med högre doser av dessa läkemedel. En patient kan börja uppleva en minskning av symptomen på depression strax efter att ha tagit dessa läkemedel och frestas att sluta använda sin läkare rekommenderar. Avbrytande av användningen i förtid kan emellertid resultera i en återkommande symtom.

Båda dessa läkemedel används i behandlingsplaner för andra typer av sjukdomar och tillstånd. Post-herpetic neuralgi avser brännskador, smärtor och ont i samband med en tidigare helvetesinfektion. Amitriptylin och nortriptylin kan båda användas som en del av en post-herpetic neuralgia behandlingsplan. Nortriptylin kan också ordineras för att behandla panikstörningar, medan amitriptylin ofta används för att förebygga migrän och behandla vissa ätstörningar.

Vissa patienter kan få biverkningar när de tar någon av dessa läkemedel. Vanliga biverkningar kopplade till dessa läkemedel innefattar illamående, svaghet eller trötthet, torr mun och suddig syn. Mindre vanliga men allvarligare biverkningar i samband med amitriptylinanvändning inkluderar svåra nässelfeber eller utslag av hudutslag, snabb eller oregelbunden hjärtslag, svimning och hallucinering. Mer allvarliga nortriptylin biverkningar inkluderar hög feber, andningssvårigheter och guling av ögon eller hud. Patienter som upplever allvarliga reaktioner på något av dessa läkemedel bör genast söka professionell medicinsk vård.

Regelbunden användning av amitriptylin och nortriptylin kan vara vanabildande. Patienter kan uppleva abstinenssymptom som huvudvärk och illamående efter plötsligt avbrytande av användningen av dessa läkemedel. De flesta läkare kommer gradvis att minska en patients dos av dessa mediciner som en del av en postbehandlingsplan för att motverka utvecklingen av abstinenssymptom.