Vad är förhållandet mellan nervsystemet och blodsystemet?

Nervsystemet och cirkulationssystemet är kopplade genom organ- och kroppsfunktionskontroll. Alla funktioner i kroppen regleras av hjärnan genom nervsystemet. Utan meddelanden från hjärnan fungerar inte cirkulationssystemet. Hjärtfunktion och vätskecirkulation utlöses av nervsystemet.

Mänskliga cirkulationssystem är ett nätverk av kärl, kapillärer och andra passager som är viktiga för kroppen. Cirkulationssystemet har två divisioner. Blod, syre och andra viktiga material upprätthålls av hjärt-kärlsystemet. Lymfvätska och andra icke-blodmaterial upprätthålls av lymfsystemet. Meddelanden som skickas från hjärnan kontrollerar båda aspekterna av cirkulationssystemet.

Nervsystemet är systemet i kroppen som består av hjärnan, ryggmärgen och alla nerver i kroppen. Det är systemet som styr alla funktioner, stora eller små. Nerver relä information till och från hjärnan för att driva muskler och organ inom varje av de andra systemen i kroppen.

Ett av de sätt som nervsystemet och blodsystemet arbetar tillsammans är för blodtryck och hjärtfrekvensreglering. En specifik nerv, kallad vagusnerven, styr hjärtens pumpning. När hjärtat pumpar, cirkulerar det blod genom blodpassagerna runt kroppen till organen. Receptorer, som kallas baroreceptorer, skickar information om blodtryck till hjärnan, så hjärnan kan göra justeringar av hur hjärtat pumpar. Genom denna kontroll upprätthålls blodtrycket på optimala nivåer.

Nervsystemet och cirkulationssystemet är också anslutna via lymfsystemet och dess funktioner. Ett av huvudsyftet med lymfsystemet är att arbeta med immunsystemet för att skydda kroppen från patogener och främmande antigen som orsakar sjukdomar. Även om organsystemet innefattar mjälten, tymus och adenoid finns cirkulatoriska kärl också i lymfsystemet. Dessa kärl bär lymfvätska, vilket är en klar vätska som transporterar interstitiell vätska, proteiner och vita blodkroppar som kallas lymfocyter till blodet. Det bär också antigener och patogener till lymfkörtlar för att förstöras av immunsystemet.

Genom hjärnan och ryggmärgen är nervsystemet och cirkulationssystemet beroende av varandra för att säkerställa en persons homeostas. Nervsystemet kan ha kontroll över viktiga kroppsfunktioner, men cirkulationssystemet måste vidarebefordra information så att justeringar görs. Båda systemen måste fungera ordentligt och samarbeta för att säkerställa att resten av kroppen fungerar ordentligt.