Vad är behandlingen för follikulit?

Behandling för follikulit innefattar självvård med hemmetoder, receptfria läkemedel och i vissa fall medicinsk behandling. De inflammade hårsäckarna som kännetecknar follikulit kan klia eller sticka. Behandling bidrar både till att minska symptomen på tillståndet och behandlar den underliggande infektionen för att rensa de irriterade röda stötarna på huden.

Hembehandling är ofta effektiv för miltfall. Tvätta området med antibakteriell tvål dagligen hjälper till att hålla det smittade området rent och även bekämpa bakterierna under huden som är ansvariga för stötarna. Applicera varma, våta kompresser till det drabbade området i fem till tio minuter kan hjälpa till att lindra klåda och smärta. Kompressioner gjorda med 1 matsked vit vinäger till 1-1 / 3 koppar vatten (14 ml ättika till 240 ml vatten) är särskilt effektiva.

Antibakteriella krämer och salvor är också effektiva för mild follikulit. Applicera en grädde, såsom bacitracin, dagligen till området, hjälper till att döda bakterier som smittar hårsäckar. Antiseptiska tvättar som innehåller povidon-jod kan också bekämpa bakterier och förhindra att infektionen sprider sig. Shampoo som innehåller selen behandla follikulit som manifesterar på hårbotten eller skägget.

Rakningsområden som påverkas av follikulit kan ytterligare irritera hårsäckarna och göra tillståndet sämre. Om området måste rakas är det viktigt att massera området med varmt vatten och tvål eller barberkrämer som är gjorda för känslig hud. Att använda ett nytt rakblad varje gång när rakningsområden av follikulit hjälper till att förhindra att infektionen sprids eller blir sämre. Fuktgivande områden i torr hud med en doftfri lotion kan hjälpa till att lugna follikulit och förhindra återfall.

Medicinsk behandling för follikulit är nödvändig om infektionen är djup eller svår, eller om den inte klarar av hembehandling. En läkare eller hudläkare kan bedöma tillståndet och dess orsak för att avgöra vilken behandlingsmetod som är mest sannolikt att rensa upp infektionen. Patienter som lider av follikulit på grund av bakterieinfektioner kan behöva ta orala antibiotika. Prescription-strength antibiotika krämer kan hjälpa till att rensa upp måttliga fall. Antifungala läkemedel ordineras när tillståndet härrör från en svamphudsinfektion.

Topikala eller orala kortikosteroider ordineras som behandling för follikulit för att minska svullnad och irritation. Kortikosteroidbehandling är vanligtvis reserverad för allvarliga fall av follikulit som inte svarar på andra läkemedel. Patienterna ska använda dessa läkemedel exakt enligt anvisningarna och avbryta användningen enligt instruktionen av sina läkare, vanligtvis inom tio dagar.