Vad ska jag göra efter amniocentes?

Med tanke på den medicinska procedurens känsliga karaktär rekommenderas patienter att undvika allvarlig aktivitet efter amniocentes. Även om amniotiska vätsketestet typiskt är ett polikliniskt förfarande kan överdriven fysisk aktivitet orsaka komplikationer som hotar både patientens och utvecklingsfostrets hälsa. Den rekommenderade viloperioden är emellertid relativt kort, och patienterna ska kunna gå om sina vanliga aktiviteter inom 72 timmar. Patienterna bör också förbereda sig för eventuella biverkningar efter amniocentes, inklusive kramper och liten blödning. Patienterna bör också ta märke till tecken på allvarliga komplikationer, såsom vattentillförsel eller hög feber, och bör söka omedelbar vård om dessa tecken uppträder.

Amniocentes, där ett litet urval av fostervätska extraheras från en gravid kvinnas livmoder för prenatal diagnos av fostrets infektioner eller genetiska abnormiteter skapar en liten punktering i fostervåren. Även om såret är nästan försumbar liten, finns det en inneboende risk att ansträngande aktivitet kommer att leda till att punkteringen brister ytterligare. Patienter rekommenderas att vila i några timmar efter amniocentes. Medan vissa sjukhus tillåter patienter att köra hem omedelbart efter proceduren, rekommenderar experter att patienterna vilar kort för att möjliggöra att narkosens effekter slits ut, samt att sårtiden ska kunna läka.

Patienterna bör undvika att utföra uppgifter som tung lyftning och motion efter amniocentes. Vissa experter rekommenderar att de maximala viktpatienterna ska tillåtas bära är 15 pund (ungefär 6,8 kilo). Patienterna bör också undvika samlag och resa med flygplan efter amniocentes. De flesta läkare är överens om att det är säkert att återvända till dessa aktiviteter cirka 72 timmar efter förfarandet.

Vissa individer kommer att uppleva små biverkningar efter proceduren. Kvinnor känner generellt litet kramper i reaktion mot extraktionen, men det tenderar att blekna när punkteringssåret läker. Patienterna ska ha sanitetsdynor eller tamponger framställda om förfarandet leder till liten blödning. I de flesta fall är blödningen begränsad till ljusspottning.

Patienterna bör också vara vaksamma om fler tecken på allvarliga komplikationer efter amniocentes. Om en person uppmärksammar en klar utsläpp eller kraftig blödning från hennes vagina efter proceduren, kan det vara ett tecken på att fostervåren har brutit och börjat läcka. Patienterna ska gå till närmaste sjukhus akutrum och söka omedelbar hjälp. Detsamma följer om patienten lider av intensiv kramp eller svår buksmärta eller utvecklar ovanligt hög feber. Personer bör också söka omedelbar medicinsk hjälp om de misstänker förändringar i graviditeten efter amniocentes.