Vad ska jag förvänta mig av lipomavlägsnande?

En lipom är en fettklump som växer i subkutan vävnad. Medan dessa fettavlagringar är helt godartade kan de växa tillräckligt stora för att vara obekväma eller hindra normal rörelse. I dessa fall kan lipomoperation eller annan behandling ta bort klumparna för att rätta till problemet.

För många människor är lipomavlägsnande inte nödvändigt, eftersom klumparna växer till en viss storlek och sedan helt enkelt inte blir större. Lipomier är godartade och kan inte bli cancerösa, och de är inte allmänt farliga. I vissa fall kan lipom växa till en mycket stor storlek, eller flera fettsyror kan växa. Dessa kan hindra rörelse och orsaka smärta eller obehag, vilket gör borttagning en nödvändighet. Ibland kan lipom smittas, och när detta inträffar är kirurgisk avlägsnande ofta den bästa behandlingen.

Det finns tre huvudsakliga lipomavlägsnande behandlingar, inklusive både kirurgiska och icke-kirurgiska alternativ. Ett alternativ är steroidbehandlingar. Injicera steroider direkt i ett lipom dödar fettvävnaden, vilket gör att fettklumpen krymper. Injektioner administreras vanligtvis en gång per månad, och de flesta som får denna lipombehandling finner att det tar flera veckor innan lipom börjar krympa.

Ett annat icke-kirurgiskt alternativ är liposuction som liknar det som utförs av en kosmetisk kirurg. I detta fall används endast en lokalbedövning, och en nål sätts in i lipomen för att avlägsna fettvävnaden. Återhämtning från proceduren är vanligtvis snabb, relativt smärtfri och fri från komplikationer.

Dessa icke-kirurgiska alternativ är inte alltid lämpliga för stora lipom, eftersom de inte helt kan ta bort lipomen. Dessutom kan ett stort lipom lämna en påse av överflödig hud när fettvävnaden avlägsnas. För stora eller problematiska fettpålagringar kan lipomavlägsnande kirurgi vara ett lönsamt alternativ.

Enkel operation för att ta bort ett litet lipom kan utföras på en läkarmottagning under lokalbedövning. Detta är vanligtvis ett snabbt förfarande, med snabb återhämtningstid och låg risk för komplikationer. För stora fetttumörer eller multipla tillväxter kan sjukhusoperation vara obligatorisk. I dessa fall utförs kirurgisk lipomavlägsnande under allmänbedövning.

Risken för att komplikationer uppstår ökar för större eller mer komplicerade lipom. Vid kirurgisk avlägsnande av ett lipom måste en läkare eller kirurg ta hand om att undvika att skära muskler eller nerver för att förhindra onödig skada. Detta kan vara svårt i situationer där ett stort lipom har vuxit inåt. Komplikationer av operation kan innefatta blåmärken, infektioner på sårplatsen, skador på blodkärl och muskler och ärrbildning. I sällsynta fall kan lipomavlägsnande orsaka skador på nerverna i området.

Observera att försäkring inte alltid täcker kostnaderna för lipomavlägsnande. Om avlägsnande av ett eller flera lipom utförs av medicinska skäl som rekommenderats av en läkare, kommer försäkringsbolag att tendera att täcka kostnaderna utan några problem. Om en person väljer att ha lipom avlägsnat eftersom de är fula, räknas detta som kosmetisk kirurgi och är vanligtvis inte täckt av sjukförsäkring.