Vad är tungcancer?

Tandcancer orsakas oftast av skivkörtelcancer, cancer i tungans yta. Squamouscellkarcinom är en av de vanligaste cancrarna och kan påverka många olika organ. Tandkräftan är en form av oral cancer, vilket orsakas av tobaksbruk i cirka 75% av fallen. Det kan påverka munspaken, den del som kan sticka ur munnen, eller tungan, den tredje delen av tungan.

Tandkräftan och andra orala cancer orsakas oftast av rökning eller annan tobaksbruk, men tung alkoholanvändning kan också bidra till sjukdomen, särskilt i kombination med tobaksbruk. Alkoholbaserade munvatten kan också vara problematisk, även när man inte konsumerar alkohol. I Asien är tuggbetel och areca nötter en betydande riskfaktor för tungcancer. Den sexuellt överförbara sjukdomen Human Papillom Virus (HPV) är en annan riskfaktor.

Muntlig cancer är vanligtvis fångad tidigare än tunganbasens cancer, eftersom munspaken är synligare. Det presenteras oftast som en lesion eller sår på tungans sida. Den är ofta liten och gråaktig-rosa till röd i färg. Tumören blöder vanligtvis lätt när den berörs eller biter. Det kan orsaka problem med att prata, svälja och tugga.

Kräftan i tungan baserar sig vanligtvis som smärta, svårighet att svälja, känsla av fullhet i halsen eller förändringar i röst. Det är ofta mer avancerat än oralt tunga cancer när man först märkte, eftersom de tidiga tecknen lätt går oupptäckt. Vid någon typ av misstänkt cancer i tungan kan en biopsi av lesionen avgöra om den är cancerös.

Om tumören är tillräckligt liten kan den avlägsnas kirurgiskt. Ofta, vid muntlig tunga kan operationen slutföras utan några negativa effekter på tal eller sväljning. Strålning är ett annat alternativ för behandling av tunga cancer. Kirurgisk behandling är att föredra om möjligt eftersom det är billigare och mindre tidskrävande, och ofta lika effektivt som strålbehandling. Eftersom det finns en gräns för mängden strålning som människokroppen kan ta, lämnar kirurgisk behandling möjligheten att strålterapi är öppen om det blir nödvändigt i framtiden.

Kräftan i tungan baseras oftast på strålning, medan munstyckscancer normalt behandlas med kirurgi om möjligt. Även om talet eller förmågan att svälja försämras är förlusten värd att utrota en potentiellt dödlig sjukdom. Kemoterapi kan också användas för tunga-cancer, men det är sällan den enda behandlingen. Den kan användas för palliativ, snarare än läkande, terapi eller i samband med andra behandlingar.