Vad är skillnaden mellan ont i halsen och laryngit?

En ont i halsen och laryngit är ganska vanliga och relativt små tillstånd som påverkar matstrupen och struphuvudet. Medan “ont i halsen” är en term som används för att beskriva nästan vilken typ av halssmärta som orsakas av en mängd olika tillstånd, är laryngit specifikt en inflammation i struphuvudet och orsakar vanligtvis heshet eller svag röst. Båda dessa förhållanden kan orsakas av några av samma saker, särskilt kall och influensa.

Laryngit orsakar heshet eftersom membranen som täcker ljudkabeln blir inflammerade, snedvrider eller dämpar ljuden som görs när en person talar. I extrema fall kan patienten förlora sin röst nästan helt. Det stör inte andningen, men kan göra det svårt att kommunicera.

Detta tillstånd kan vara akut eller kronisk. Akut laryngit uppstår vanligtvis snabbt och går över högst två veckor, och minimering av röst kan hjälpa till med snabb återhämtning. Kronisk laryngit är återkommande eller långvarig laryngit och kan orsakas av faktorer som nervskador, polyppar på vokalband eller syreflux. Syr från magen som går upp i matstrupen kan irritera och blåsa in struphuvudet, vilket leder till laryngit.

Själva halsen är ofta ett symptom på laryngit. Andra symtom kan inkludera hosta, torr hals och sömnbesvär. En ont i halsen och laryngit kan också orsakas av allergier eller irritation på grund av förorening eller inandning av rök. De två förutsättningarna kan dela många orsaker och man kan vara ett symptom på den andra.

Ett mycket stort antal problem förutom laryngit har ont i halsen som ett symptom, inklusive halscancer och virus- eller bakterieinfektioner som streptokocker, mononukleos, candida och till och med AIDS. De flesta ont i halsen är enkla inflammationer i slemhinnorna som sitter i halsen. En enkel ont i halsen är vanligtvis inte allvarlig och passerar vanligtvis om några dagar. Om det kvarstår i en vecka eller mer kan det vara ett symptom på ett av de allvarligare förhållandena eller till och med ett annat problem, såsom epiglottit.

Som ont i halsen och laryngit kan orsakas av så många olika faktorer och kan vara sammankopplade, är det alltid bäst att konsultera en läkare om en person är osäker på orsaken till något tillstånd. En läkare bör också konsulteras om något villkor kvarstår i mer än ett par dagar. En ont i halsen och laryngit kan vara mindre irritationer som passerar snabbt, men om något av kraven lingrar kan det indikera ett allvarligare hälsoproblem.