Vad är skillnaden mellan hypertoni och hypotension?

Hypertoni är den medicinska termen för högt blodtryck, medan hypotension är ordet för lågt blodtryck. När det gäller medicinska problem som högt blodtryck och hypotension är det viktigt att veta att de två kan vara motsatta, men de är båda farliga. De flesta människor hittar reda på om de har normala eller onormala blodtryck vid regelbundna läkarutnämningar, eftersom både högt blodtryck och hypotension anses vara allvarliga för de flesta läkare att regelbundet kontrollera blodtrycket. Tyvärr kan vissa bara ta reda på att problemet redan har orsakat symptom som är omöjliga att ignorera eller allvarliga medicinska tillstånd som är relaterade till hyper och hypotoni.

Många människor lider av högt blodtryck, eftersom deras vilande blodtryck är konsekvent högre än det borde vara. Tyvärr känner de flesta inte om sin högt blodtryck i åratal eftersom det finns få definitiva symptom som är förknippade med det, särskilt i milda fall. Symptom på accelererad hypertoni inkluderar synproblem, trötthet, huvudvärk och kräkningar, men endast en minoritet av patienterna diagnostiseras med denna typ eller upplever några av dessa tecken. Istället kan hypertoni gå oupptäckt i åratal, vilket ofta leder till stroke, hjärtsvikt, aneurism eller njursvikt. Även utan dessa komplikationer kan konsekvent högt blodtryck leda till kortare livslängd.

Å andra sidan, hypotension bär många symptom med det, vilket innebär att patienter som lider av lågt blodtryck verkar mer troligt att få behandling än de som behandlar högt blodtryck. Patienter med hypotension klagar vanligtvis på yrsel, huvudvärk, bröstsmärta, andningssvårigheter, illamående och ett hjärta som slår snabbt. Även om symtom kan innebära att patienter med hypotension sannolikt kommer att söka medicinsk behandling, är den olyckliga sidan att de flesta symptomen orsakas av underliggande problem snarare än bara lågt blodtryck. Dessa inkluderar blödning, anemi, kongestivt hjärtsvikt, sepsis och andra besvärliga medicinska problem.

I de flesta fall kan både högt blodtryck och hypotension behandlas vid erkännande, eller till och med förhindras i vissa fall. Hypertoni kan ofta elimineras med viktminskning, tillsats av en träningsrutin och en låg natriumdiet. Medicin som är tillgänglig för den innehåller ACE-hämmare, betablockerare och diuretika, för att nämna några. Hypotension kräver vanligtvis läkaren att ta itu med den underliggande frågan, men användningen av steroider, vissa mediciner och kontroll av blodsockret kan alla hjälpa till. Medan både högt blodtryck och hypotension kan bli ganska allvarliga och aldrig ska ignoreras, är varje problem vanligtvis behandlingsbar när den tas i tid.