Vad är lymfsystemet?

Lymfsystemet är ett omfattande och sammankopplat system av kärl, utrymmen och noder i kroppen som cirkulerar lymf, en vätska framställd av protein och andra vätskor. Lymf är ursprungligen en del av blodet, men när blodet flyter genom kroppen läcker lymf långsamt ut, tar farliga ämnen med sig och filtrerar dessa ämnen genom lymfkörtlarna, vilka fäller dessa ämnen. Med tiden arbetar lymfan långsamt runt kroppen, så småningom åter in i hjärtat så att det kan cirkuleras om igen.

Många människor är bekanta med cirkulationssystemet, som rör blod runt kroppen, men de kanske inte är lika bekanta med lymfsystemet, för det är inte riktigt så prickigt. Emellertid är detta system fortfarande extremt viktigt, eftersom lymf utför ett antal vitala funktioner i kroppen, särskilt i samband med immunsystemet. Du har förmodligen sett din egen lymf, om en snitt någonsin har oozed en klar vätska, det var lymf.

Lymf kan hittas över hela kroppen, fyller mellanrummen mellan muskler, organ och andra strukturer i kroppen och cirkulerar genom en serie ventiler som gör att lymfflödet endast kan flöda i en riktning. Till skillnad från blodet har lymf inte en central pump, som istället bygger på muskelkontraktioner och andra naturliga funktioner i kroppen för att tvinga lymf genom lymfsystemet, där det så småningom kommer att dräneras i bröstkanalen, vilket leder lymf tillbaka till hjärtat.

Lymf genererar flera typer av celler som är viktiga för immunsystemet, och det fäller också ämnen som kroppen identifierar som farlig. Det spelar också en roll vid transporter av fettsyror och andra ämnen, vilket hjälper matsmältningsvägen att behandla mat mer effektivt. När lymf cirkulerar och passerar genom lymfkörtlarna blir det mer grumligt, överge potentiellt farliga material och söker andra karantän för att hålla kroppen frisk.

Skada eller avbrott i detta system kan leda till en rad medicinska tillstånd. Du kan vara bekant med lymfödem, ett tillstånd där lymfbottnar i benen eftersom det inte kan cirkulera. Lymfom är också relaterat till lymfsystemet, som namnet antyder, och elefantias är också kopplat till störningar i lymfsystemet. Du kan också märka att dina lymfkörtlar blir svullna när du är sjuk, för din kropp isolerar ansvarig agent för att hjälpa dig att bli bättre.