Vad är kopplingen mellan gallblåsan och uppblåsthet?

Huvudanslutningen mellan gallblåsan och uppblåsthet är att många gallblåsersjukdomar orsakar uppblåsthet och bukbehov som ett primärt symptom. Dessa kan inkludera gallsten, gallblåsersjukdom och mycket sällan cancer. Bloating kommer som ett resultat av dålig eller långsam matsmältning, och gallblåsan är ett organ som hjälper till med hjälp av matsmältningen. Därför misslyckas matsmältningsorganet ofta, om gallblåset störs.

Vanligtvis är gallstenar orsaken till smärta i gallblåsan och uppblåsthet. Gallblåsan är ett litet organ som lagrar gall som produceras av levern. Denna gallret utsöndras i matsmältningsorganet och hjälper de små tarmarna att bryta ner maten effektivt. Stenar och andra problem kan förhindra att gallret utsöndras ordentligt, saktar ner matsmältningen och leder ofta till uppsvällning, förstoppning, buksmärtor och gas. Många gånger måste stenarna avlägsnas via kirurgi.

Ibland kan problem med gallblåsan och uppblåsthet, tillsammans med andra matsmältningsproblem, fortsätta efter gallstenar avlägsnas. Det finns speciella dieter för detta problem för att göra matsmältningen enklare, men i många fall måste gallblåsan helt tas bort. Detta är en ganska rutinmässig operation, men kräver en vistelse på sjukhuset för återhämtning. Efter borttagning krävs patienten vanligtvis att äta en restriktiv diet tills kroppen anpassar sig. Detta innebär vanligtvis att man begränsar de flesta fetter och äter lätt att smälta mat.

Gallblåsans cancer och uppblåsthet kan också relateras, även om detta är sällsyntare än gallstenar. Bloat kan komma som ett resultat av långsam matsmältning som med stenar, eller på grund av tumörtillväxt som trycker på omgivande vävnader. Kirurgi krävs ofta för att avlägsna tumören och följs vanligtvis av kemoterapi eller strålning om cancerceller fortfarande är närvarande.

Patienter med gallblåsersjukdomar och obehag kan prova speciella dieter innan de väljer bort. Naturliga läkemedel kan också vara fördelaktiga för vissa, beroende på mängden och storleken på stenar. I vissa fall kan gallstenar gå bort på egen hand om de är små och inte orsakar extrem smärta. Andra gånger kan andra komplikationer än gastrointestinala störningar inträffa, och kan inkludera en ökning av leverenzym eller leverstenar.

Varje uppblåst eller buksmärta som inte går iväg med riktig kost, motion och vätskeintag, eller allvarlig smärta, bör utvärderas av en vårdpersonal. Gallstenrelaterad smärta uppträder ofta i bukets övre del på höger sida, även om uppblåsthet kan förekomma i något område i matsmältningssystemet. Gallstenar brukar inte vara allvarliga, men de kan orsaka komplikationer om de lämnas obehandlade.