Vad är gul tunga?

Gul tunga är ett vanligt godartat tillstånd som uppstår när bakterier i munnen ger pigment som gör att tungan utvecklar en gul beläggning. En gulbelagd tunga kan se lite alarmerande ut, men det indikerar inte att det finns ett stort medicinskt problem utom i mycket sällsynta fall. Det finns flera sätt att ta itu med en gul tunga, inklusive förbättrad munhygien, med hjälp av mediciner för att skära ner på bakterierna i munnen, eller förändra kost och livsstil.

Människor utvecklar vanligtvis en gul tunga när deras smaklök blir svullna, vilket ger en grov yta som gör det möjligt för bakterier att vidhäfta och bygga upp pigment. Några vanliga gula tunga orsaker är: dålig munhygien, vissa mediciner, feber, uttorkning och munandning. Förutom att det är belagt i gulaktigt material, kan tungan se eller känna sig hårig och stöttig.

Omedelbar behandling av gul tunga kan vara så enkelt som att borsta tungan med en tandborste eller med en tungskrapa. Vissa människor gillar att borsta sina tungor med en liten mängd väteperoxid för att ta upp bakterierna och avlägsna pigmentet, även om detta inte är nödvändigt. Människor som vet att de är sjuka med feber eller kyla, vilket får dem att andas genom munnen, kan välja att vänta ut den gula tungan, eftersom den ska lösa sig när den milda sjukdomen går bort.

Personer som röker eller konsumerar mycket te eller kaffe kan vilja mäta sina dieter om de störs av gul tunga. Om det inte finns någon uppenbar orsak till gul tunga, ska patienten besöka en läkare för att få en kultur som fattas för att bestämma vilka organismer som är närvarande. Candida koloniserar ibland munnen och orsakar till exempel en gulaktig eller vit beläggning. Det kan emellertid elimineras med medicinering.

Vissa medicinska problem som infektion med hiv och leversjukdom kan ibland leda till att tungan utvecklar en gul beläggning. Vanligtvis visas gul tunga långt efter att patienter har diagnostiserats. Människor som utvecklar gula tungor utan uppenbar anledning bör besöka en läkare om symptomen inte löser sig inom flera dagar.

I traditionell kinesisk medicin anses gul tunga vara ett symptom på fuktig värme. Vid tanddiagnos undersöker en utövare tungan för att lära sig mer om kroppens inre system. Om tungan är gulaktig, föreslår det att patienten har en yangbrist, ett överskott av fuktig värme i kroppen och eventuellt milt- eller magproblem.