Vad är funktionen av en axon?

En axon finns på slutet av en nervcell i kroppen, känd som en neuron, och dess primära funktion är att leda elektriska signaler från den neuron till receptorsäten som är kända som dendriter på andra neuronytor. Medan en axon och en dendrit inte är i fysisk kontakt med varandra, då en elektrisk signal passerar till slutet av en axon, orsakar det en elektrokemisk reaktion i bubbelliknande strukturer mellan de två materialen som kallas blåsor. Dessa vesiklar frisätter kemiska laddningar som kallas neurotransmittorer i det synaptiska gapet mellan axonänden och dendritreceptorsätena. Avfyrningen av dessa laddningar är känd som synaptiska svar, och funktionen hos en axon är att sända dessa signaler i stort antal som en form av databehandling inom människans eller djurs hjärnan.

Axonen ser ut som en svans kopplad till en neuroncell, och är en av de största och viktigaste strukturerna av nervceller i kroppen. Neuroner kan ha en mängd olika axonstrukturer, från bara en axonaxel till flera som grenar sig till olika närliggande neuroner och exponentiellt ökar komplexiteten i den väg som nervsystemet och hjärnan fungerar. Storleken på en axon varierar från en längd av 0,1 millimeter till upp till 2 millimeter i längd och många tusen kan buntas samman för att skapa nervfibrer också. Oavsett hur komplex en neuron är, krävs en axons funktion normalt för att neuronen ska tjäna sitt syfte.

En annan viktig funktion hos en axon är att förbättra signalöverföringen genom användning av myelin, som bildar en skyddande mantel som omger den. Myelin är en typ av fettämne som fungerar som en elektrisk isolator för axonsignaler och kan påskynda överföringen över fibern, fastän substansen inte är närvarande på alla axoner. Där myelin är närvarande bryts det periodiskt upp längs axonen för att se ut som en sträng korv som omger axonen. Där luckor finns, är dessa kända som nodar av Ranvier, uppkallad efter den franska patologen Louis-Antoine Ranvier som upptäckte dem i slutet av 19-talet. Noderna möjliggör en paus i den elektriska impulsens isolerande eller dämpande effekt när den reser nedåt axonen så att den kan amplifieras vid periodiska punkter.

Även om vissa nervceller inte innehåller axoner och använder dendriter ensam för att överföra information, innehåller de flesta en grundläggande struktur bestående av gemensamma element som en soma eller huvudcellulär kropp och minst en bifogad axon. När strukturerna varierar, är skillnaderna baserade på vad användningen av cellerna tjänar, såsom de olika sensoriska neuronerna som är inställda på taktil känsla där de existerar i hud, ljudvibrationer i innerörat och för andra sinnen, såsom temperatur, smak , Och luktar. Motorneuroner använder funktionen av en axonsignal för att komma ihop med muskelceller längs kroppens skelettstruktur såväl som i hjärt- och tarmkanalen. Alla dessa olika neuroner är också beroende av interneuroner som finns i hela kroppen och fungerar som mellanliggande sändare mellan sensoriska och motoriska neuroner, såväl som hjärnbaserade neuroner som en form av icke-lokaliserad synaptisk system eller sekundär hjärnstruktur som sammanlänkar Nervsystemet av hela människokroppen.