Vad är det extrapyramidala systemet?

Det extrapyramidala systemet är ett neuralt nätverk i centrala nervsystemet som hjälper till att reglera och modulera rörelse. Det är en del av motorsystemet, tillsammans med pyramidala eller kortikospinalvägarna. Detta nätverk uppstår från regioner i människans hjärna, såsom pons och medulla, och fortsätter till ryggmärgen. Intag av ämnen eller mediciner kan påverka det extrapyramidala systemet, vilket leder till störningar i rörelse och balans.

Det extrapyramidala systemet styr indirekt rörelse. Det kallas också den indirekta aktiveringsvägen för motorfunktioner. Primärt är extrapyramidsystemet involverat i att upprätthålla jämvikt, koordination, hållning, muskelton och reflexer. Till exempel, när en person försöker upprätthålla en upprätt hållning under sittande eller stående, samlar många muskler på ett samordnat sätt. Denna samordning är under ofrivillig kontroll av extrapyramidala vägar, nämligen rubrospinalkanalen, tektospinalkanalen, retikulospinalkanalen och vestibulospinalvägen.

Anatomiskt består detta system av samlingar av neuroner i hjärnstammen, inklusive röda kärnor, överlägsen colliculus, retikulär formation och vestibulära kärnor. Stora axoner från den röda kärnan bildar rubrospinalkanalen, och hjälper till att styra rörelserna i de övre extremiteterna. De vestibulära kärnorna får inmatning från inre örat, ryggmärg och hjärnbult och bildar vestibulospinalvägen för posturella justeringar av nacke, huvud, stam och lemmar. Dessutom bildar överlägsen colliculus tektospinalvägen, vilket är viktigt vid huvudets och ögonens reflexrörelser, såsom tillslutningen av ögonlocken innan en främmande kropp kan nå ögat. Slutligen bildar retikulärformationen retikospitalkanalen, vilket är väsentligt vid muskelkontroll.

När det finns en sjukdom eller ett tillstånd som påverkar det extrapyramidala systemet, kan abnormiteter i muskelton, reflexer och hållning observeras. En uppsättning symtom som kallas extrapyramidala symptom (EPS) kan uppstå som ett resultat av intag av droger eller ämnen som verkar på hjärnan och dess signalvägar. Det antipsykotiska läkemedlet haloperidol, som används vid behandling av schizofreni, kan orsaka EPS.

Exempel på EPS inkluderar akinesi, akatisi, torticollis och dyskinesi. En person med akinesi har svårt att inleda en rörelse, medan en person med akathisi är rastlös och oförmögen att stanna kvar. Torticollis orsakar är person att uppleva smärtsamma nackkramper. Dyskinesi orsakar okontrollerade ansiktsfästningar.

Kaninsyndrom, de fina och ofrivilliga rytmiska rörelserna i munen utan tunga involvering är en sällsynt uppsättning EPS på grund av år av behandling med antipsykotiska läkemedel. De mediciner som oftast är involverade i kaninsyndromet är haloperidol, pimozid och fluphenazin. Kaninsyndrom som också kopplats till långvarig användning av olanzapin, clozapin och risperidon. Tyvärr kan detta syndrom inte behandlas enkelt. När antipsykotiska mediciner behövs kan en patient bytas till atypiska antipsykotiska läkemedel, såsom quetiapin och remoxiprid, som har mindre sannolikhet att orsaka kaninsyndrom.