Vad är absorptionens roll i matsmältningssystemet?

De två primära rollerna i matsmältningen är absorption och utsöndring. Absorptionens roll i matsmältningssystemet är avgörande för kroppen eftersom det inte kan användas av vitaminer, mineraler, kolhydrater och andra näringsämnen som vi konsumerar. Absorption är den process genom vilken näringsämnena i mat överförs till blodet. Majoriteten av absorptionen inträffar i tunntarmen, matsmältningsorganets primära organ.

När maten passerar genom magen till tunntarmen, blir den till energi för kroppen att använda. Absorption görs möjlig av villi, små borstliknande utsprång i slemhinnan. Slemhinnan är den fuktiga vävnaden som fodrar vissa delar av kroppens passager och organ. Villi fungerar som kanaler genom vilka näringsämnen som härrör från smält mat kan passera in i blodomloppet och transporteras till resten av kroppen. Den faktiska absorptionsprocessen är något annorlunda för varje typ av näringsämne.

Största delen av absorptionen i matsmältningssystemet förekommer i duodenum och jejeunum, specifika delar av tunntarmen ligger ungefär två tredjedelar av vägen ner från ingången. Kolhydrater, fetter och proteiner digereras och absorberas, och kroppen ser att det blir mest utnyttjat av varje. Digestive enzymer som finns i tunntarmen är ansvariga för att bryta ner och konvertera vissa livsmedel till användbar energi. Vissa individer saknar specifika enzymer, vilket resulterar i oförmåga att smälta vissa näringsämnen. Oförmågan att smälta eller förändra vissa livsmedel till användbar energi innebär att dessa näringsämnen inte absorberas, utan att vara kvar i matsmältningssystemet.

Medan majoriteten av absorptionen inträffar i tunntarmen är absorptionen också viktig för tjocktarmen. De osmälta och icke-användbara näringsämnena från livsmedel som inte absorberas i tunntarmen passerar genom tjocktarmen. Orgeln absorberar vatten och natrium, och genom en utbytesprocess blir odelade och onödiga näringsämnen till avfall, vilket utsöndras som fekal substans.

Avföring är mestadels vatten, med bulk som består av bakterier och osmält ämne. Slim är vad som fungerar som en gallrebindning, vilket ger “normal” avföring en fast komposition. Interferens med överdriven mucus, bakterier, osmält och oabsorberad mat är vad som förändrar sammansättningen av tarmrörelser från normala till abnorma, vilket tjänar som en indikator på att virus, matburna bakterier eller matsmältningsproblem är närvarande. Om kroppen på något sätt stör störningen i matsmältningssystemet kan andra symptom uppstå, inklusive magkramper, illamående, matsmältningsbesvär och vitaminbrist.